Kumpulan Foto Burung Cipoh Terbaik

 Kumpulan Foto Burung Cipoh Terbaik

 Kumpulan Foto Burung Cipoh Terbaik

 Kumpulan Foto Burung Cipoh Terbaik

 Kumpulan Foto Burung Cipoh Terbaik

 Kumpulan Foto Burung Cipoh Terbaik

 Kumpulan Foto Burung Cipoh Terbaik

 Kumpulan Foto Burung Cipoh Terbaik

 Kumpulan Foto Burung Cipoh Terbaik

Burung kakatak sering bersembunyi di hutan, terbang tinggi dan membina sarang pada puncak pokok.
Dikatakan bahawa burung-burung ini sangat sukar dijinakkan. Nama saintifik ialah Aeghitinidae, yang berasal dari tanah besar India dan Asia Tenggara.
Spesies ini menggemari kawasan hutan, ladang dan padang rumput. Apabila memasuki kawasan desa, seringkali datang ke ladang orkid atau pokok renek.
Mereka suka merampas mangsa dari batang pokok, kemudian memukul mereka dengan paruh.
Terdapat empat jenis cipoh yang sering muncul di permukaan, iaitu Kecacatan, Besar, Jantung dan Tail Putih. Setiap daripada mereka mempunyai ciri fizikal yang berbeza.
Fools yang cacat - Dengan seluruh badannya diliputi kuning. Walau bagaimanapun, terdapat warna hijau-kuning dan garis putih pada sayap.
Big Exaggeration - Dengan ciri kuning terang. Warna ini meliputi sebahagian daripada tubuhnya. Kepala dan leher kebanyakannya hijau. Begitu juga pada sayap yang cenderung menjadi hijau dengan jalur hitam.
Bentuk jantung - Burung ini ditemui di Malaysia dan Indonesia. Suka duduk di cawangan atau kelompok di belukar untuk mencari makanan. Saiz badannya hanya 13 cm dengan bulu kuning gelap, ekor hitam, dan kulit hitam-putih pada sayapnya.
Fools White Tail - Seperti namanya, spesies ini memang sama dengan ekor putih. Perut, kepala, belakang, sehingga dada dikuasai oleh warna kuning yang agak hijau.
Walaupun mempunyai hampir ciri-ciri fizikal yang sama, empat cipoh berbeza dalam bunyi.
Selain mempunyai persembahan yang menawan, spesies ini juga mempunyai suara merdu.
Bercakap tentang bunyi manis, burung cipoh memang juara.
Kesukaran untuk menakluk cipoh adalah cabaran untuk Kicaumania. Di samping itu, burung kicauan ini mempunyai beberapa ciri. Berikut adalah komen.

Ada Banyak Nama

 Young Swift Birds Forest
Hutan Muda Swallow
Burung Cipoh merata secara merata ke semua wilayah di Indonesia. Selain dikenali dengan nama, spesis ini sering mendapat panggilan mengikut bahasa setempat.
Sebagai contoh, orang Tegal, Cirebon, dan Brebes biasanya memanggil sirdum atau cito. Nama itu berasal dari perbualannya.
Ada juga yang memanggilnya sirpu. Nama ini sangat popular di kalangan kicaumania dari berbagai daerah, khususnya Kalimantan.
Selain itu, burung cipoh sering dipanggil sirtu, cipo dan kunyit kecil.

Sangat Malu

 Sangat Sensitif
Sangat Sensitif
Apabila diburu, cipoh selalu bergerak dari satu cabang ke yang lain. Terutamanya jika terdapat banyak orang yang berkerumun di bawah pokok di mana mereka berteduh.
Spesies ini terus mencari kawasan tersembunyi. Sama ada daun, semak, atau ranting di bahagian atas.
Oleh kerana itu, orang menganggap cipoh sukar untuk menaklukkan.
Malah, haiwan ini boleh menjadi sangat jinak.
Sebenarnya, burung ini mempunyai rasa malu. Mereka malu dengan makhluk-makhluk yang berkeliaran di sekeliling mereka.

Mistel riangnya

 Kicau Sirtu Gypsum
Kicauan Sirtu Gypsum
Setiap burung berkicau mempunyai perbualan tersendiri. Jadi walaupun dengan menipu, kicauan itu ingin tahu tentang kicaumania.
Dikatakan bahawa wisel spesies ini sangat menarik. Jika salah seorang daripada mereka berbunyi, cipoh yang lain akan menjawab.
Keadaan ini boleh berlaku kerana burung cipoh suka tinggal di koloni. Setiap individu akan mengikut tingkah laku kawan-kawannya dalam satu kumpulan.
Oleh itu, untuk menarik spesis ini, trik khas diperlukan. Sebagai contoh, dengan mendengar rekod suara burung yang lain.

Fondness in Marry Baking

 A Pair of Disabled Scrap
A Pair of Disabled Scab
Burung cipoh mempunyai tabiat yang unik ketika memasuki musim kawin. Mereka yang lelaki suka meluruskan bulu mereka ketika terapung di angkasa.
Spesies ini akan berputar seolah-olah melakukan tarikan. Kemudian, datang ke cipoh perempuan yang menarik perhatiannya.
Begitu juga kajian semula burung cipoh yang semakin global. Walaupun harga jual murah, kicauan burung-burung ini tidak kalah dengan spesies lain.
Mudah-mudahan artikel ini boleh digunakan sebagai rujukan dalam memilih burung babble.
Sumber : https://www.jalaksuren.net
 Kumpulan Foto Burung Cipoh Terbaik

loading...

Archive